Ofertes de Feina i Beques Ofertes de Feina
Select Page
Anna Fontcuberta i Morral
Anna Fontcuberta i Morral

Anna Fontcuberta i Morral ha estat elegida com a nova presidenta de l'EPFL

L'École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ha nomenat la Dra. Fontcuberta i Morral, investigadora de l'EPFL i membre del Consell Assessor Científic, com a nova presidenta de l'institut a partir de gener

March 27, 2024

El Consell Federal de l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Lausana ha escollit la Dra. Anna Fontcuberta i Morral com la nova Presidenta de l'EPFL. La Dra. Fontcuberta és actualment professora de ciència de materials i física a l'EPFL a Lausana. Amb aquest nou nomenament per a un mandat regular de quatre anys, succeirà a Martin Vetterli com a Presidenta a partir del 1 de gener de 2025 i es convertirà en la primera dona a ocupar aquest càrrec.

Anna Fontcuberta i Morral és una reconeguda investigadora suís-espanyola que ha convertit el seu laboratori de semiconductors en líder mundial en nanotecnologies sostenibles. També és co-fundadora de la start-up Aonex Technologies. En la seva qualitat de vicepresidenta associada de l'EPFL a càrrec de centres i plataformes, ha participat en la gestió acadèmica de la institució. A més, ha treballat durant més de vuit anys al servei de la Fundació Nacional Suïssa per a la Ciència, de la qual ha estat membre del comitè directiu des de 2020. Paral·lelament, treballa activament en diversos consells, comitès i organitzacions científiques, incloent el Consell Assessor Científic de l'ICFO.

Juntament amb la seva recerca a l'EPFL, Anna Fontcuberta i Morral es compromet amb l'ensenyament i la promoció de la propera generació de científics. Va rebre un premi estudiantil de la Facultat de Ciències i Tècniques d'Enginyeria per la qualitat de la seva docència. Ha rebut diverses distincions per la seva recerca: la Beca d'Excel·lència Marie Curie el 2005, la Beca d'Inici del Consell Europeu d'Investigació el 2009 i, el 2015, tant la Beca Consolidadora del Fons Nacional Suís com la "Distinció Emmy Noether" de la Societat Europea de Física.

Nascuda a Barcelona, Anna Fontcuberta i Morral va estudiar Física a la Universitat de Barcelona i va obtenir el seu doctorat a l'École Polytechnique de Palaiseau, a França. De 2001 a 2002 i de 2004 a 2005, va ser investigadora visitant a l'Institut de Tecnologia de Califòrnia a Pasadena, (EUA), durant aquest temps va ajudar a fundar l'exitosa start-up Aonex Technologies. Va obtenir la seva habilitació en física experimental a la Universitat Tècnica de Munic el 2009. Des de 2008, va treballar com a professora assistent de carrera a l'Institut de Materials de l'EPFL.

Promoguda a professora associada el 2014, Anna Fontcuberta i Morral ha estat professora titular en ciència i enginyeria de materials a l'EPFL des de setembre de 2019.

ICFOnians feliciten a la Prof. Fontcuberta i Morral per aquest important assoliment.